Въздействие на захарта върху зъбите
Захарните лакомства може и да са вкусни, но могат да увредят зъбите ви, като атакуват защитния емайл. Сладките храни - обикновено с високо съдържание на захар - са една от причините за чувствителност на зъбите. Сладкишите, които толкова много от нас обичат, са пълни с ферментиращи въглехидрати, които се комбинират с бактериите в устата ви и произвеждат киселини. Тези киселини допринасят за ерозията на емайла. И колкото по-високо е съдържанието на захар в храната, толкова повече киселини се произвеждат. В крайна сметка това намаляване на емайла води до кариес. И между другото, ако продължите да консумирате тези храни и напитки, съдържащата се в тях захар сега може да причини болка в областите, които преди това са били увредени от нея.
Чувствителността на зъбите е просто термин за свръхчувствителност на корените или дентина. Пародонтозата и отдръпването на венците са две от основните причини за чувствителни зъби: когато дентинът (зъбната обвивка) на шийките или корените на зъбите е оголен, той няма защитен слой от емайл. Незащитеният дентин позволява на остатъците от храна, плаката и киселините да проникват и да дразнят нервите дълбоко в зъба. Това може да доведе до зъбобол.
Можете лесно да разберете дали зъбите ви са чувствителни. Ако сладки, кисели, горещи или студени храни и напитки предизвикват неприятно усещане или болка при допир със зъбите ви, причината може да е чувствителност на зъбите.