Чувствителност на зъбите при консумация на гореща или студена храна? Какво означава това и какво помага?

Чувствителност на зъбите към студено или горещо: причини, симптоми и лечение

Статията е написана и проверена от: Д-р стоматолог Мария Лишевска

Чувствителността на дентината - тъканта, от която са изградени нашите зъби - е нормална, защитна реакция на зъба към различни външни стимули. Нашите зъби могат да реагират на термични стимули (обикновено студ, понякога и топлина), механични (напр. при докосване на зъба по време на дентален преглед) или дехидратация, т.е. когато зъбът се изсушава с въздушен поток или памучен тампон. Но защо някои от нас могат да ядат студен сладолед или да пият горещ чай без зъбобол, а други усещат силна хиперсензитивност към различни стимули?

Какво представлява зъбната чувствителност?

 

Зъбната чувствителност е кратка, остра болка в отговор на безвредни фактори, засягащи изложената дентинова тъкан, вътрешната тъкан на зъба. По-често се нарича зъбна хиперсензитивност.

При нормални, физиологични условия, дентинът - заобиколен в короналната част от емайл и в кореновата част от цимент - не е чувствителен и не реагира на външни стимули. Въпреки това, когато дентинът е изложен, зъбът започва да реагира с болка на различни стимули и проблемът с зъбната хиперсензитивност започва.

Това се случва в различни ситуации, напр. след нараняване или травма, когато зъбът е счупен и вътрешната му тъкан е изложена, или в случай на патологично, прекомерно износване на зъбите при пациенти с бруксизъм или при миене на зъби с неправилна техника, използвайки твърде много сила и четки за зъби с твърди влакна. Зъбната чувствителност може също да се появи при пациенти с рецесия на венците, когато шията или коренът на зъба е изложен.

Какви са симптомите на чувствителни зъби?



Симптомите на чувствителни зъби варират значително дори при един пациент, което се дължи на различията в анатомичната структура на различните групи зъби. Един зъб може да бъде чувствителен само към студ, докато друг може да бъде чувствителен както към топлина, така и към студ. По-силна болка се наблюдава и при по-силно увредени зъби, напр. поради дългосрочно използване на неправилна техника на миене на зъби, четка с твърди влакна или твърде абразивна паста за зъби.

Болката, свързана с хиперсензитивността, обикновено е добре локализирана, възниква внезапно и продължава толкова дълго, колкото е наличен стимулът (напр. студени или горещи напитки и храни, кисели храни, както и някои механични стимули - миене на зъби, сондиране по време на дентален преглед или професионални хигиенни процедури в дентален кабинет). Повечето зъби са чувствителни към повече от един стимул и не всички зъби с изложен дентин реагират на един и същ стимул.

Какво причинява зъбната чувствителност към студено или горещо?

 

Излагането на дентин се случва, когато емайлът е частично или напълно загубен. Износването на емайла се наблюдава при пациенти, страдащи от бруксизъм, които стискат или скърцат със зъби, наред с други. Неправилните техники на миене на зъби също допринасят за абразията на емайла - външната, защитна тъкан на зъбите. Когато зъбите са засегнати от химически агенти (като кисели или газирани напитки или кисели храни) и това се повтаря редовно, зъбната тъкан постепенно се губи в резултат на ерозия.

Всички тези процеси причиняват постепенно загуба на емайла и излагане на дентин, което води до появата на симптомите на зъбната чувствителност. Хиперсензитивността може също да се появи след различни дентални или хигиенни процедури, както и след избелване на жизнени зъби.

Как да лекуваме зъбната чувствителност към горещо или студено?

 

Първата стъпка в елиминирането на зъбната чувствителност трябва да бъде намирането на причината за загубата на емайл и предотвратяването на по-нататъшната загуба на зъбна тъкан.

За да помогне в лечението на зъбната чувствителност, пациентът трябва:

  • да използва мека четка,
  • да коригира техниката на миене на зъби, за да предотврати абразията на емайла и рецесията на венците,
  • да елиминира киселите храни, за да предотврати ерозията,
  • да избягва миенето на зъби веднага след консумация на кисели напитки и храни.

 

Домашното лечение на зъбната чувствителност също включва включване в ежедневната хигиена на паста за зъби за зъбна чувствителност, която съдържа аминофлуорид в състава си. Тя образува защитно покритие около изложените шии на зъбите, като по този начин намалява зъбната чувствителност. Въпреки това, при лечението на зъбната чувствителност, пациентите трябва да бъдат под постоянната грижа на зъболекар и дентален хигиенист.

Препратки:

 

  1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  2. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)
  3. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl, 2017 (https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

 

Статии